God fortsättning


Så där nu och här bjuder jag på delar från året som gått...
Januari 2009
Nyinflyttade, nyårsfest hemma med bästa vännerna, inredningplaner och hemmafix hela månaden.
Februari 2009

Hemmafixandet fortsätter blandat med pulkåkning, brudklänningssömnad, örnspaning mm.
Mars 2009
Shoppingmånad, mor på besök, bråk med "späckhuggarna" och livet som bara rullar på.
April 2009

Jag blev ett år äldre, våren och värmen kom till huvudstaden, sena kvällar, klackarna på, dejt på Gondolen, påsk och valborg-
Maj 2009


Varmt, stadspromenader, min mor fyllde 60, kryssning, travfest, plantering på balkongen och äntligen kändes lila helt rätt igen.
Juni

Vårruset med bästa svägerskan, Norrlandstripp, lugnt i mammas stuga och party i Umeå men kallt var det. Vännernas Bröllopsfest, mingelfest, omsömnad av min egen brudklänning, tonårs hang-up på Twilight serien, en fantastisk rolig midsommar hos bästa vännerna.
Juli 2009

Vi firade 10 år som gifta med en fest tillsammans med nära och kära, barndomsvännen gifte sig och jag var där (i Norrmjöle) så klart, vännerna från USA kom på besök, skor, räkor och aioli, lycklig, semester, Norrland igen, 60-årskalas.
Augusti 2009

Semester, tillbaka i huvudstaden, vänner på besök, klippte håret kort, tur till GBG, Madonna, mys med väninnan Lärarinnan, semester slut, vardag, matfestival, mera Gröna Lund.
September 2009
Hösten nalkas och det märks att man börjar kura in sig, piff och fix hemma, nya gardiner, småshoppande här och var.
Oktober 2009

Viktigaste månaden - sonens födelsedag, kalas, Opera, väggordet äntligen på plats, inredningsmässa, Bloggfest, vimmel, mingel och invigning och så allt tjat om svininfluensan.
November 2009
Tulpanerna kom tillbaka, påbörjade superhemliga produktionen av väninnans brudklänning och hade knappt tid att blogga bara för att jag satt med dyra silketyget hela tiden, förmodligen den snyggaste klänningen jag gjort och detta blev nr 3 på ett år vad gäller att pyssla med brudklänningar, 2 omsömnader och en helt ny. Julpyssel, bak och presentinslagning.
December 2009
Ja men ni vet ju, uppladdning inför jul, mer pyssel, bak och matlagning, bästa julen på länge, full fart, goaste släktingarna, bästa svägerskan på plats. Bara pyttelite efterjuldrama men det hör väl till och så nu sista dagen på året.
Det bubblar i glaset, hummern kokar på spisen, mannen duschar, sonen leker. Detta år är jag nöjd med och jag tror åter igen att nästa år kommer att bli toppen.

GOTT NYTT ÅR ALLA NI...

Nyårs inspirerad dukning


Gårdagskvällen blev en mycket lugn sådan för egen del, en grymt god lax/räk/spenatpaj serverades på nyårs inspirerad dukning. Pajen fick MVG av maken som vanligtvis inte är så förtjust i paj, kul.

Jag hoppade i säng så snart sonen somnat, ovanligt tidigt för att vara jag. Ikväll missar jag inte tolvslaget i alla fall, snart ska vi iväg och handla lite nyårsmums, raketer struntar vi i eftersom sonen är inte alls intresserad av när det smäller.

Mumsigt tilltugg


Bravo
BR vi fick en ny bil till bilbanan idag utan problem, sånt gillar jag, inget krångel när grejerna gått sönder. Kallt var det ute idag och nu väl hemma funderar jag på vad vi ska äta i morgon, något riktigt gott vill jag ha på årets sista dag.
Vi kommer bara att vara hemma, ta det lugnt och dricka något sådant där glas med 6-8 miljoner bubblor i, känns verkligen jätteskönt att bara softa med familjen.
Före förrätten kommer vi i alla fall att mumsa på en enkel men fantastisk smakupplevelse. Crostini (vitlök och persilja) med Pepparrots Cantado toppad med fikonmarmelad, mmmmm, ljuvligt smarrigt och tack svägerskan för tipset.

Mangodoft och Fredag hela veckan


Idag doftar jag mango, eller i alla fall gjorde precis när jag hade duschat, jag gillar att doften inte hänger kvar länge så att man kan ha favoritparfymen på i alla fulla fall. Tack goaste tomten...

Annars var det då inte alls tö och slask ute, snarare isigt och kallt. Och så är vi (jag och sonen) alldeles förvirrade av detta jullov, dagarna flyter samman men egentligen vad spelar det för roll, Fredag hela veckan lixom, lovely.

Hur har ni det då?

Bild: Mangodoftande godsaker från Bodyshop

Vinterkläder


Mmm nu beger vi oss ut i kylan men jag kommer inte att frysa, varmaste skorna på, inte de snyggaste men de skönaste som finns (tack tomten).
Tar även nya jackan som inhandlades på rean, härmade svägerskan som har en likadan, himla bra jacka från MQ.

En vanlig ledig dag


Julens all snö på balkongen har smält bort, jag har sjukt mycket att göra idag men passade ändå på att försöka få lite ordning på ansiktet med en billig ansiktsmask från HM.
Snart lunch sedan beger vi oss ut i slasket.


Julen är över

Vilken intensiv och rolig julhelg vi har haft med släktingarna från norr här på plats hemma hos oss. Själva julafton skedde enligt vårt vanliga återkommande schema med tidig frukost, blöta på tunnbröd med skinka och julmust till lunch, fika klockan tre framför Kalle Anka och därefter tomtebesök med klappar i massor, sonen tror fortfarande att tomten finns på riktigt. Lite senare plockades goda hemlagade julmaten fram (det enda stressiga momentet att få fram allt), påföljande matkoma och så slötittande på dåliga TV-program om kvällen.

En helt vanlig och alldeles underbar jul.

Nu är den över för i år och sista gästen åkte hem i morse, nu försöker jag få ordning på alla leksaker som spridits runt i hela våningen och så har vi  tre dagar vardag bara och sedan ska vi fira nyår.

Hoppas att ni också hade en fin jul.

Livet går vidare

Livet går vidare och julstöket är i full gång, jag pysslar och förbereder tillsammans med min kära mor, mannen snurrar mest runt och helst placerar jag honom under misteln. Svärmor anlände igår och ikväll kommer svågrarna, lillkusinen och bästa BiiBii, som jag har längtat...

Är övertygad om att denna jul kommer att bli toppen.


Fina älskade morfar


Idag känns det konstigt tomt, igår kom min mamma fram till slut, på kvällen blev min morfar dålig och tidigt i morse avled han. Han var inte ensam, några av mors syskon fanns där, han somnade in, ett värdigt avslut, 93 år blev min fina älskade morfar.

Morfar var min idol när jag var liten och när min egen far inte var närvarande fanns alltid morfar där för mig. Han sa det aldrig högt i ord men jag visste och kände att jag var högt älskad och alltid välkommen. Morfar lyssnade  på alla, han älskade att lyssna till andras historier och var en bra berättare själv. Han ställde som oftast kluriga frågor och hade jämt en fyndig kommentar på lager. Morfar var en glädjespridare och med honom var det omöjligt att ha tråkigt.

Med söndervärkta leder av reumatism kämpade morfar genom åren och klagade aldrig någonsin, morfar var stark, klok och modig, en vacker man som jag alltid kommer att älska.

Jag vet att det var din tur nu morfar, jag vet också att du har det bättre nu, men jag saknar dig så mycket älskade morfar och jag bara önskar att jag hade fått hålla i din hand en gång till...

Vila i frid morfar...

Var är mormor?

Här vankar vi av och an, maten står kall och väntar, en extremt efterlängtad mormor (sonens) skulle ha landat på Bromma för länge sedan men ännu har inte planet lyft från Umeå. 2 timmar och nästan ingen information, sonen är besviken men förstår att det är viktigt att planet som visst är trasigt blir lagat innan det lyfter.

Min mamma tycker att det känns sådär att flyga med detta skrotiga plan, vi får se, hoppas hon får flyga iväg snart och att planet håller hela vägen in till landning...

Julefrid runt granen?

En fd arbetskompis berättade för länge sedan inför stundande jul att hon minsann hade två granar inomhus för att slippa bråka på barnen när den skulle kläs. Den ena granen fick barnen med egengjorda pynt och plastkulor klä helt själva och den andra klädde mor i huset på egen hand och barnen fick inte röra.

Hysteriskt tyckte jag då.
Igår bråkade jag och sonen, jag vaktade mina kulor, försökte muta med dem i plast, försökte förklara att man inte når till toppen när man är fem år, att alla kulor inte ska vara på samma gren och så vidare. Ingen fridfull stund direkt, mer drama än julemys.

Så här tyckte lillen att granen skulle se ut, alla kulor på samma gren så klart.

Så här blev det när lillen gått och lagt sig, kanske inte så dumt med två granar ändå.

Snart jul

Å tänk om det kunde få se ut så här utomhus om drygt en vecka när det är julafton och norrlandsgästerna kommer, vore ju toppen. Idag ser det i alla fall ut på detta vis i huvudstaden, bara så att i vet.

Och så en bestämd hälsning till lilla svägerskan som tycker det är aningens bekymmersamt med julklappsinköp, strunta i det, vi förväntar oss inga klappar, att ni kommer är julklappen nummer ett, ska bli så roligt...




Hemligheten

Jag lovade ju att avslöja hemligheten...
Egentligen var det från början inte alls tänkt att jag skulle sy min väninnas brudklänning, jag skulle bara följa med som smakråd. Men efter att ha kikat runt på diverse bröllopsbutiker och efter att ha provat den ena marängen efter den andra i syntetmaterial kunde jag själv inte låta bli att erbjuda mina gamla kunskaper som skräddare.
Jag har känt min vän drygt i 17 år och bara visste vad hon var ute efter men det gick inte att hitta i butik. Vi köpte ett skissblock istället och så kom vi snabbt fram till den modell hon önskade.

En rak enkel modell med massor av detaljer, ojämna smala band på livet med "råa slarviga" kanter, knutna bak på ryggen. Tyget, naturmaterial i finaste sidendubbelcrépe, kan lova er att jag var grymt nervös när jag skulle klippa ut mönsterdelarna, hade blivit ett riktigt dyrt misstag om jag hade klippt fel.

Det gjorde jag dock inte utan allt flöt på riktigt smidigt även om jag var urless på alla 20-30 meter band som alla syddes på för hand.

Inget ryschpysch men en liten ranunkel (min väninnans favoritblomma) tillverkades även, varje blomblad fick fick kanter brända med tändare, den bruna färgen matchar brudens ögon och val av skor. Trots allt hantverk gick det oväntat snabbt att få klart klänningen och det har varit otroligt roligt att ha fått vara delaktig i planeringen av bästa vännernas bröllop.
Grattis igen kära vänner...


Luciafirande

Luciafirande på dagis idag, sonen en glad sjungande pepparkaksgubbe, så sött...

Liten pepparkaksgubbe med rollator...

The big secret

Nu är det officiellt, bästa vännerna smög iväg till Las Vegas för några dagar sedan, inatt fick släkt och alla vännerna ta del av informationen via mail tillsammans med en inbjudan till bröllopsfest senare i vinter.
Stort grattis till skärgårs-Cilla och bästa G.

Nu har ju jag vetat om detta ett tag, jag har sytt brudklänningen och det var det som varit mitt hemliga projekt ett tag med många timmar vid symaskinen och många timmar tillsammans med synål och sax, ett roligt uppdrag, resultatet visar jag i morgon.

Nu skumtomtar i munnen och Holiday på TV, ha en go kväll.

Kär i en sko

Var inne i favoritbutiken igår och provade en stövel, märket och trendfaktorn har helt gått mig förbi, men igår blev jag kär.
Så typiskt mig, att förtjusas av ett par skor som naturligtvis är alldeles på tok för dyra. Kanske lika bra att de inte fanns i min storlek...



Elände och lättnad


Ojoj ja vad säger man om starten på denna vecka? Rent vidrig och vedervärdig eftersom hela familjen drabbades av vinterkräksjuka med hög feber, förutom allt det läbbiga som detta medföljer blev det även en kamp om vem som skulle få sova/vila.
Stackars maken förlorade de flesta av dessa battles bara för att jag helt enkelt inte kan stå på benen vid närmare 40° feber. Han får trösta sig med att jag är evigt tacksam och att han förlorade 3 kilo på kuppen.

Sonen var tack och lov piggast och nu är vi alla åter på benen, nog om detta och jag kommer att försöka glömma dessa dagar (inte speciellt svårt) och ser fram mot veckoslutet. Halleluja för att eländet är över och nu är jag så glad över att jag åter kan slurpa i mig kaffe igen.

Hur har ni det då?

Andra advent


Godmorgon andra advent, jag och sonen är lite småkrassliga, men vi har det hyfsat bra i alla fall. Jag är lite snuvig bara och sonen har trubbel med magen och utan att gå in på för många detaljer så har vardagsrumsmattan förvisats till balkongen. Jag har insett att en lurvig ryamatta inte är det enklaste att rengöra, får se om jag lyckas.
Ha en fin söndag alla ni.

Bild: På min adventsljusstake

Frisyren


Näe jag lurades och hade satt upp håret igår bara, men sonen blev förskräckt och trodde att jag hade klippt mig och poängen var inte att lura er alla utan att stressa maken som har hang ups på långt hår.
Han blev dock till min förvåning inte det minsta stressad, så det är fritt fram att kapa av om jag så vill.

Pernillas Julmustmat blev riktigt OK, lite annorlunda men gott. Nu är svågern här som hastigast och sonen har kidnappat honom in till sitt rum. Själv har jag haft världens sovmorgon och nu vet jag varför jag kunde sova så länge, har blivit förkyld - igen.

Kortare


Fina frosten var borta i morse, det har regnat på oss men det gjorde inte så mycket. Snart vankas maken hem, får se om han vänder på klacken när han får se mig i nya frisyren. Verkar bara bli kortare och kortare? Jag som lovat att spara ut igen, ajaj...
Sonen är i alla fall inte nöjd och tycker inte att jag får se ut så här för så ser ju faktiskt "Skärgårds-Cilla" (en av mina bästa väninnor) ut.

Nu ska det förberedas middag efter
Pernilla Wahlgrens recept. Läget hos er då?

Choo


Min
beställning från HM blev lyckad, speciellt Jimmy Choo skorna som både är riktigt fina och sköna. Pyjamasen gillar jag mycket och rosa mysisen var mysig men inte vidare smickrande på mig, jag behåller den dock ändå bara för att den är varm och go, mannen får stå ut att se den på hur som haver.

Godmorgon förresten...


Adventskalender


Lillens adventskalender blev klar i sista sekund, salig och glad blev han men det är inte alla små paket som uppskattas. I morse fick han en liten minibil som han dissade för att det satt en gumma i, men det gjorde inte så mycket meddelade han för den kan han ge till lillkusinen när hon kommer.

I morgon kommer han att få en liten chokladbit och det passar nog honom alldeles perfekt.

Tillbaka

Nästan alla bilder från 2009 är försvunna, trist men det går inte att deppa ihop för det, några har mannen lyckats hitta, jag tror att alla går att finna om vi lämnar in till expertis inom området, men visst jag kan ha fel.

Vi har haft en toppenhelg med första advent, julmarkanad och ugglespaning på Skansen, pysslat i massor och nu när jag får pilla på datorn igen så tänker jag bombardera er som fortfarande finns kvar här med mitt pyssel.

Först ut är adventsljusstaken...

Vit trälåda, block/gilleljus, grön mossa, hjärtan, zinksiffror.