lax med champagnesås (4 port)

image562
Bild: på fredagsmaten
Allt är lite cirka med min matlagning, följer sällan recept utan testar mig fram. Så att smaka av under matlagningen är ett måste. Champagnesåsen med lime i blev en hit och jag kommer garanterat göra den fler gånger. Att laga mat från mina recept sker på egen risk, jag utger mig inte för att vara någon "Mat Tina". Bara en desperat hemmafru som med glädje cruisar i köket. Smaklig måltid...
image559Räktoast med vitlökstopping
Champinjoner ca 170 g
Skalade räkor ca 130 g
3-4 soltorkade tomater
1 tsk sambal olelek
salt
Finhacka champinjoner och tomater. Fräs champinjoner i smör och strö över lite salt, fräs övriga ingredienser tillsammans med svampen en kort stund.

Topping
1 dl creme fraiche
1 pressad vitlök
lite malen vitpeppar
1 nypa salt
1 nypa strösocker
Blanda ihop allt i en skål
Skär bort kanter på 6 skivor bröd, rosta dem i ugnen. Använd 4 skivor som botten på toasten, lägg på räkfräset, toppa med en matsked topping på varje toast. Skär de överblivna bröden på diagonalen och lägg överst. Färdigt...


Helstekt lax med champagnesås

Laxen
Färsk laxfilé ca 900g med skinn (och det blev hur mkt som helst över, frys in och spara portioner till barnen)
1 msk ca grovsalt
1msk olja
salt
citronpeppar

Olja in ugnssäker form, stör över grovsalt i botten (går även bra med vanligt om man ej har grovsalt hemma). Lägg laxen med skinnsidan nedåt i formen. Strö över vanligt salt och citronpeppar, in i ugnen i 180 grader i ca 30-40 minuter.
Tillbehör
Färskpotatis
1 knippa färsk grön sparris
4 skivor lime till garnering
Koka potatis

Champagnesås
2 dl champagne eller mousserande vitt vin
3 dl fiskbuljong (vatten+1 fiskbuljongtärning)
1 dl grädde
1 limefrukt
salt
vitpeppar
dill (fryst eller färsk) mängd efter tycke dock inte för mycket, typ en matsked fryst
2 msk smör
2 msk mjöl blandat med lite vatten

Använd en vid panna tex en traktörpanna (så att sparrisen kan kokas i vinet). Häll champagnen i  pannan reducera, koka bort till hälften. Häll i buljongen.
Skär eller bryt av nedersta delen på sparrisen. Koka sparrisen färdiga i vinbuljongen ca 10 minuter, ta upp dem och lägg åt sidan. Skölj lime och riv skalet fint, lägg i limeskal i såsen och pressa limesaft från halva limen (om den inte är saftig ta hela). Häll på grädden, koka upp, klicka i smör och gör en toppredning (blanda mjöl med lite vatten) och häll i pannan, såsen får enbart sjuda lätt, rör om hela tiden och smaka av med salt och vitpeppar.

Precis innan servering när vattnet hällts bort från potatisen lade jag sparrisen i potatispannan för att den skulle bli varm igen. Ja jag tror det är klart nu, garnera med limeskivor bara och maaaaaaaaaaten är klar.


Kommentarer
Postat av: Helen

Här var det minsann bara att trycka på print och ha en helkväll på pappret:) Smarrigt! Får se när jag orkar att göra bara... Ha de!

2007-06-17 @ 21:14:09
URL: http://hilajns.blogg.se
Postat av: Helen

Wao, bara att trycka på print. Får se när jag orkar att laga bara... Ha de gott!

2007-06-17 @ 21:16:39
URL: http://hilajns.blogg.se
Postat av: Helen

Ursäkta, blev visst två kommentarer. Datorn hängde sig:( Såg så smarrigt ut att jag inte ville lämna din blogg utan comment. /Helen

2007-06-17 @ 21:17:42
URL: http://hilajns.blogg.se
Postat av: kicki

Hittade hit genom att kolla en del andra bloggar, kul sida du har och vilket smarrig mat...lax det är min favorit och speciellt i foliepaket på grillen, mums.
Titta gärna in hos mig..
kicki

2007-06-17 @ 21:41:16
URL: http://kickilettenstrom.blogg.se
Postat av: Helen

Hur gott lät inte allt detta då :)Sånt som de flesta gillar.

2007-06-17 @ 22:11:25
URL: http://qristall.blogg.se
Postat av: mia dh

Helen: Är mkt lättlagat egentligen, bara jag som blir så långrandig när jag ska förmedla vidare. "In med lax i ugn, koka sås, sparris, potatis och klart"...
kicki: Det ska jag göra :)
Helen: Jo men det var riktigt gott faktiskt :)

2007-06-17 @ 22:42:09
URL: http://desperatahemmafrun.blogg.se
Postat av: Marie

Man tackar! Bra att du är långrandig så man fattar! Låter som bra mat till midsommardagens kväll!

2007-06-18 @ 15:32:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0